Ajándékdoboz - Közösségi Adományozó Pont

Ajándékdoboz

Az Ajándékdoboz első hete

2015. június 14. - Ajándékdoboz

Egy héttel ezelőtt, amikor baráti körben „megnyitottuk" az Ajándékdobozt, még csak reménykedtünk benne, hogy tényleg megtelik majd „ajándékokkal", valóban lesz a kezdeményezés iránt érdeklődés, és a használt, de jó állapotban lévő holmik gazdára is találnak. Sokan attól tartottak, hogy mások majd visszaélnek a helyzettel, és sorolták a rosszabbnál rosszabb forgatókönyveket.

x_mg_9283.jpg

Ehhez képest Budapest első Közösségi Adományozó Pontja már az átadást követő első nap, hétfőn megtelt, és szinte azonnal beindult a körforgás: elvittek néhány könyvet, hoztak néhány ruhát, másoknak pár játék tetszettek meg, és edényeket hagytak ott. Az Ajándokdoboz Facebook oldalán is hamar látszott, hogy sokan szívesen résztvesznek, és örömöt is lelnek a közösségi adományozásban. 

Az első hét után úgy néz ki, működőképes lehet Magyarországon ez a jóhiszeműségre építő, közvetlen és közösségi adományozási forma. Annak persze még ki kell derülnie, hogy csupán kezdeti lelkesedésről van-e szó. Annyit azért talán feltételezhetünk, hogy ez az önszerveződő, elsőre esetlegesnek tűnő adományozási mód már most sokaknak megmutatta, miben rejlik a szépsége és az ereje.

Több gyakorlati kérdés is felmerült a hét során, néhány fontos szempontot ezért jó tisztázni.

Mennyiség helyett minőség

Ha túl sok adomány halmozódik fel, a raktározást is meg tudjuk oldani, de nem ez a cél, hanem az, hogy az Ajándékdoboz egy „élő" hely legyen, folyamatosan változó, megfelelő minőségű kínálattal. A figyelmesség tarka kirakata.

Ezért mindenkit arra kérünk, gondosan válogassa meg, mit hoz el a Közösségi Adományozó Pontba!

Élelmiszer adományozására például ez a hely egyáltalán nem alkalmas. Jó volna, ha minden látogató olyasmit hozna, amiről valóban azt gondolja, hogy másnak még értékes, hasznos lehet. Az elmúlt egy hétben leginkább ruhák, játékok, könyvek és háztartási, illetve lakberendezési tárgyak érkeztek.

photo_4_2.JPG

Ruhából már most is nagyon sok van, több holmit át is vittünk a raktárba, hogy rendezettek és áttekinthetőek maradjanak a polcok. Azt javasoljuk, aki nagy csomag ruhákat szeretne a rászorulókhoz eljuttatni, más karitatív szervezetekhez vigye őket el. Mi is így fogunk tenni a megmaradó ruhaneműkkel.

A látogatók körében a legnagyobb sikere eddig a könyveknek, lemezeknek, filmeknek, valamint háztartási és lakberendezési tárgyaknak volt. Itt is jelezzük: ha olyan holmik érkeznek, amiknek a jelenléte a többi ajándékra, vagyis a többi adományozóra nézve méltánytalan, eltüntetjük. Gondoskodunk róla, hogy semmilyen adomány ne keltsen rossz benyomást.

Ki a rászoruló?

Nem dolgunk és nincs is jogunk meghatározni, hogy ki „rászoruló", és ki nem az. Rábízzuk az Ajándékdoboz látogatóira, hogy eldöntsék, valóban szükségük van-e arra, amit elvisznek. Ahogy egy kommentelő fogalmazott az Ajándékdoboz Facebookon oldalán

„Én úgy vagyok vele, hogy aki elviszi azért a pénzért, amit jelentős időráfordítás és vesződség után kapni lehet érte, azt rászorulónak tartom - örülök, ha viszi!"

Ezt mi is így gondoljuk, nem is tudunk a témához többet hozzáfűzni. Abban a pillanatban, hogy bármilyen biztonsági intézkedést bevezetnénk, elvesztené a lényegét, a szellemiségét a kezdeményezés. Igenis megbízhatunk egymásban. Igenis jót akarunk egymásnak.

Rend és tisztaság

Minden nap elmegyünk az Ajánékdobozhoz, hogy egy kicsit rendet tegyünk a holmik között. Sokszor az éppen válogató látogatók is segítenek. Általában mindenki nagyon figyelmes, sokszor mégis eluralkodik a polcokon a rendetlenség.

5.jpg

Kérjük, ha hozol, vagy viszel valamit, ügyelj arra, hogy a Közösségi Adományozó Pont rendezett és tiszta maradjon, és figyelmeztesd erre a többi látogatót is! (Köszönjük!)

Még több Ajándékdoboz

Hamar felmerült az igény, hogy máshol is legyen Ajándékdoboz. Ha ez a modell működőképesnek bizonyul, részünkről nincs akadálya annak, hogy jóval több ilyen Közösségi Adományozó Pont működjön Budapesten vagy az országban. Szívesen teszünk ezért másokkal is. Ahhoz, hogy az Ajándékdoboz sok helyre eljuthasson, segítőkre van szükségünk. Olyan partnerek - civil szervezetek, vagy helyi közösségek - együttműködésére számítunk, akik hosszú távon képesek megoldani egy Ajándékdoboz gondozását. Korai még ilyesmiről beszélni, de örülnénk egy országos hálózatnak.

Egyelőre ennyit tudunk.

Köszönjük szépen a támogatást az összes eddigi látogatónak, és mindenkinek, aki a Facebookon segített abban, hogy minél többekhez eljusson a hír! Kérjük, segítsétek az ügyet holnap is!

Hozol, vagy viszel? Más kérdés nincs.

Ajándékdoboz – Közösségi Adományozó Pont

1016 Budapest, Mészáros utca 56.

A bejegyzés trackback címe:

https://adoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr897544008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása