Ajándékdoboz - Közösségi Adományozó Pont

Ajándékdoboz

Az első három hónap

2015. szeptember 10. - Ajándékdoboz

Júniusban, mikor megnyitott az első budapesti Ajándékdoboz - Közösségi Adományozó Pont, váratlanul nagy volt az érdeklődés. Nem csak a frissen elindult Facebook oldalunkon jelentkeztek sokan, hanem a Mészáros utcában is napról napra több látogató fordult meg, és az újságírók is rendszeresen kerestek bennünket.

Bár a nyár folyamán nem sok hírt adtunk magunkról, az Ajándékdoboznál továbbra is nagy a forgás, egyre többen ismerkednek meg a kezdeményezéssel, sokan pedig már visszatérő látogatónak számítanak - akár hoznak, akár visznek. Új híreink nem voltak, de az Ajándékdobozt folyamatosan gondozni kellett, és sok időt fordítottunk arra is, hogy más helyekre is eljuthasson ez az adományozási modell. Közben pedig az Ajándékdoboz weboldala és egy bemutatkozó videó is elészült. 

photo_3_3.JPG

Az elmúlt három hónapban rengetegen segítettek, az Ajándékdoboz körül sokan megismerték egymást, összebarátkoztak, és egyre több kedves, megható történet kötődik a kezdeményezéshez. A látogatók közül sokakra lehetett számítani a Közösségi Adományozási Pont gondozásában is: kismamák és nagymamák hajtogatták együtt a ruhákat és válogatták a szemetet, amikor éppen arra jártak. A szomszédos óvoda dadusai is rendszeresen segítenek nekünk.

Mindezek ellenére nehézségek és kellemetlenségek is adódtak az utóbbi időszakban. Az egyik legnagyobb probléma, hogy néhányan lomokat, illetve egyenesen (veszélyes-) hulladékokat hagynak az Ajándékdoboznál. Ezekről nekünk kell gondoskodni, amihez sem kedvünk, sem kapacitásunk nincs, de a felelősséget vállalnunk kell. A másik negatív jelenség, hogy néhányan "letáboroznak" a Közösségi Adományozó Pontnál, és egész nap, vagy legalábbis napszakokon át várják a frissen érkező holmikat, hogy gyorsan eltehessék. Ennek sem örülünk. Annak viszont igen, hogy a túlnyomó többség megfelelően él az Ajándékdoboz jelentette lehetőséggel - akár hoznak, akár visznek -, de sajnos néhány gondatlan vagy rosszindulatú látogató elég, hogy a többség számára elrontsa az élményt, ezért az Ajándékdoboz folyamatos figyelmet és gondoskodást igényel.

photo_2_2.JPG

Sokan érdeklődnek afelől, hogy nyílik-e máshol is Ajándékdoboz. Több szervezet is megkeresett már bennünket, és mi is felvettük a kapcsolatot másokkal, hogy vállalják a további Közösségi Adományozó Pontok gondozását Budapesten, vagy más városokban. Mi bármilyen független civil szervezetnek, amelyik vállalja a gondozást és eljár a legális közterületi elhelyezés ügyében, szívesen biztosítunk Ajándékdobozt, még le is szállítjuk. A nyár folyamán azonban egyik partnerünknek sem sikerült engedélyt kapnia a helyi önkormányzattól, hogy más városokba is elindulhasson egy-egy Közösségi Adományozó Pont.

Minden nehézség, és néhány kellemetlen élmény ellenére elégedettek vagyunk a kezdeményezéssel, ami a sok munka ellenére nekünk is számtalan örömöt szerzett. Az Ajándékdoboznál nem csak hasznos és értékes tárgyakat találnak a látogatók, hanem néhány jó szó, egy-egy mosoly is gazdát cserél, valódi találkozásokra van itt lehetőség! Az itt átélhető élmény mindenki számára túlmutat a puszta “adományozáson”. Bízunk benne, hogy nem csak az Ajándékdobozban fellelhető tárgyak, hanem az általa képviselt szellemiség is egyre többek tetszését nyeri majd el - szerte az országban.

img_0456.JPG

Továbbra is várjuk a látogatókat - akár hoznak, akár visznek -, és olyan civil szervezetek és önkormányzatok jelentkezését, akik szívesen működtetnének Közösségi Adományozó Pontot!

A bejegyzés trackback címe:

https://adoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr817775782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása