Ajándékdoboz - Közösségi Adományozó Pont

Ajándékdoboz

Eltelt 1 év

2016. június 08. - Ajándékdoboz

Egy éve, június 7-én volt az első Ajándokdoboz Megnyitó Piknikje, és június 8-án kezdett el ténylegesen is működni. A mészáros utcai Közösségi Adományozó Pont azóta technikai és egyéb okok miatt bezárt, de a másik két, azóta Zuglóban megnyílt Ajándékdoboz zavartalanul működik továbbra is.

x_mg_9283.jpg

Az első év után érdemes levonni pár tanulságot. A legfontosabb talán az, hogy hatalmas az igény hasonló, független és informális, minél közvetlenebb és egyszerűbb adományozási formákra - mind a kedvezményezettek, mind az adományozók részéről. Ez az érdeklődés, amely a kezdeti lelkesedés után is kitartott, még a kezdeményezőket is meglepte.

Ugyanakkor fontos tisztában lenni a korlátokkal és hátrányokkal is. Lényeges eleme az Ajándékdoboznak, hogy nem intézményes, hanem hétköznapi, utcai körülmények között biztosít lehetőséget a névtelen, ellenőrizetlen tranzakciókra. Ezzel azonban nagyon könnyű visszaélni is. Miközben a többség - legyen szó akár azokról, akik hoznak, vagy azokról, akik visznek - igazán figyelmesen, empatikusan és igényes módon használja a Közösségi Adományozó Pontokat, néhány ember is elég, hogy rossz élményt okozzanak. 

Elég, ha csak néhányan használják az Ajándékdoboz helyszíneit illegális szemétlerekás céljából, vagy csak páran hoznak olyan - hagyatékból, költözésből hátramaradt - holmit, amiről pontosan lehet tudni, hogy senki nem tart rájuk igényt, és máris olyan környezet jön létre, amiben senki nem érzi jól magát.

Elég, ha csak néhányan vannak, akik szervezett módon, válogatás és várakozás nélkül hordják el mások elől az Ajándékdobozba érkező, jó minőségű holmikat, és máris sokkal kevesebb embernek jelent valódi segítséget a Közösségi Adományozó Pont, miközben jogos kétségek merülnek fel mindenkiben az adományok megfelelő hasznosulását illetően.

photo_2_2.JPG

Az érzékelt problémák ellenére nem szeretnénk változtatni az eredeti elképzelésen. Az Ajándokdobozok továbbra is közvetlen felügyelet nélkül, éjjel-nappal működnek. Fontosnak látjuk viszont, hogy csak olyan helyen üzemeltessünk ilyen Közösségi Adományozó Pontokat, ahol azok felügyelete, gondozása is folyamatosan, rendszeresen megoldható, mert csak így érhetjük el, hogy az "ismeretlen ajándékozás" örömét továbbra is mindenki kultúrált körülmények között élhesse át - akár hoznak, akár visznek!

A két zuglói helyszínen a Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, illetve a Dürer Kert munkatársai gondozzák az Ajándékdobozokat, amit ezúton is nagyon köszönünk!

AJÁNDÉKDOBOZ - Közösségi Adományozó Pontok Budapesten: 

  • 1144 Budapest, Füredi park 6.

  • 1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

A bejegyzés trackback címe:

https://adoboz.blog.hu/api/trackback/id/tr458792966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása